Declaració de posicionament conjunta entre l’AMWA, l’EMWA i la ISMPP sobre publicacions depredatòries
Publicat al juliol de 2019
El text original va ser publicat en anglès. La traducció al castellà va ser realitzada per Yvonne Westermaier i el control de qualitat va ser efectuat per Anton Baiges Gras.
L’Associació Americana d’Escriptura Mèdica (AMWA), l’Associació Europea d’Escriptura Mèdica (EMWA) i la Societat Internacional per a Professionals de Publicacions Mèdiques (ISMPP) reconeixen els reptes per a la publicació científica imposats per revistes depredatòries i pels seus editors, els quals utilitzen pràctiques que sabotejen la qualitat, la integritat i la fiabilitat de la recerca científica publicada. Aquesta declaració conjunta complementa altres guies que van ajudar a definir les característiques d’una revista depredatòria1-5.
Les revistes depredatòries són una amenaça seriosa tant pels científics que publiquen els resulats dels seus treballs com per la mateixa literatura mèdica revisada per parells. A diferència de revistes legítimes d’accés lliure6 les revistes depredatòries subverteixen el sistema de publicació de revisió per parells, amb l’ únic objectiu d’obtenir un benefici econòmic, amb poca evidència de preocupar-se per un comportament ètic7
Organitzacions com l’Associació Mundial d’Editors Mèdics (WAME), el Comitè d’Ètica de Publicació (COPE), el Comitè Internacional d’Editors de Revistes Mèdiques (ICMJE) i el Consell d’Editors Científics (CSE) donen suport a unes bones pràctiques de publicació, que ara són àmpliament reconegudes.6,8-10 Les revistes depredatòries no s’adhereixen a aquestes pràctiques, però exploten, en canvi, el model de publicació que es diu “Gold Open Access” (pel qual els autors paguen una quota de publicació).11 A fi de generar ingressos, aquestes revistes tergiversen, a propòsit, les pràctiques de la revisió editorial i per parells, els mètodes de funcionament d’una revista, els mètodes operatius d’una revista, la facturació del processament d’articles, la disseminació, l’indexació, i l’arxivatge.1
La literatura científica serà danyada si la publicació depredatòria segueix proliferant. La recerca legítima, feta amb les millors intencions, serà perduda si no s’enregistra, se cita o es fa accessible a llarg termini, i l’historial científic corre el risc de ser corromput.1 Però també existeixen perills pels autors, en el sentit que les seves reputacions poden ser danyades com a resultat d’haver publicat els seus treballs a revistes depredatòries o per ser nominats a unes juntes editorials sense saber-ho. A més, els autors es podrien trobar atrapats després d’haver entès que han enviat un article a una revista depredatòria. Hi ha un risc potencial que algunes revistes no tornin manuscrits enviats o que publiquin un article enviat encara que l’autor s’hagi queixat.
El creixement enorme del nombre de revistes científiques, incloent-hi les depredatòries,12 durant els últims 15 anys pot dificultar la tasca de distingir revistes depredatòries de pseudo-revistes. Hi ha, però, eines en línia per ajudar els autors en aquest esforç,1,8 i algunes característiques han estat identificades per ser típiques de revistes depredatòries i els seus editors:
- Editorials o revistes que envien correus electrònics que sol·liciten els científics de manera agressiva.
- Un nom de revista que sona d’alguna manera conegut, però que en realitat és una permutació enrevessada d’un nom de revista legítim.
- Una pàgina web que no sembla gens professional, amb gràfics pobres, llenguatge mal usat, enllaços “morts” i publicitat agressiva.
- Cap adreça amb un nom de carrer o número de telèfon del país a la pàgina web de la revista o de l’editorial, o una adreça/número de telèfon fals.
- Una falta d’indexació de la revista en un sistema de citació reconegut com PubMed13 o en un catàleg en línia legítim com el catàleg de revistes d’accés lliure (Directory of Open Access Journals (DOAJ)14
- Promeses d’una revisió per parells amb una rapidesa poc realista o cap informació sobre el procés de revisió per parells de la revista.
- Quotes per processar un article que no són transparents (i poden ser o molt altes o molt baixes) o s’han de pagar a l’hora d’enviar (això vol dir que no depenen del resultat de la revisió per parells).
- Declaracions de cobertura àmplia, d’especialitats diverses en medicina, o de subespecialitats en una àrea particular.
- Una gran quantitat de revistes fundades fa poc i/o que no contenen cap o només uns pocs articles publicats, són inacessibles o d’una qualitat mediocre òbvia.
- Una junta editorial amb membres de fora de l’especialitat o de fora del país en el qual es publica la revista o membres no coneguts per algú amb experiència de publicació en aquest camp.
- Un sistema d’enviar massa simple amb poques preguntes i cap informació sobre conflictes d’interès o la qualificació com a autor demanada.
Els autors no haurien d’escollir a propòsit d’enviar manuscrits a revistes depredatòries per augmentar el seu propi historial de publicacions, com s’ha vist últimament.15,16 Enviar manuscrits de manera conscient i deliberada a revistes depredatòries no és ètic. Els escriptors mèdics i els editors, tant com els científics, tenen una responsabilitat per avaluar la integritat, la història, les pràctiques i la reputatció de les revistes on s’envien els seus treballs de recerca8 Encoratgem tots els autors de fer una auditoria preventiva, tot examinant la reputació de les revistes i enviant els seus treballs únicament a aquelles revistes que proporcionen una revisió per parells i cerquen genuïnament de contribuir a la literatura científica.
La comunitat científica ha d’arribar a ser plenament conscient del dany que causa publicar en revistes depredatòries i entendre com evitar-ho. L’AMWA, l’EMWA i la ISMPP estan compromesos per educar els seus membres sobre la publicació depredatòria i sobre les responsabilitats d’escriptors mèdics i professionals de publicació, alhora de com resoldre aquest assumpte significatiu.
Refèrencies:
- Laine C, Winker MA. Identifying Predatory or Pseudo-Journals. World Association of Medical Editors. February 18, 2017. http://www.wame.org/identifying-predatory-or-pseudo-journals. Accessed June 18, 2019.
- Cabell’s Blacklist Violations. http://www2.cabells.com/blacklist-criteria. Accessed June 18, 2019.
- Cobey KD, Lalu MM, Skidmore B, Ahmadzai N, Grudniewicz A, Moher D. What is a predatory journal? A scoping review. Version 2. F1000Res. 2018;7:1001. DOI: 10.12688/f1000research.15256.2.
- Beall J. Predatory publishers are corrupting open access. Nature. 2012;489:179. DOI: 10.1038/489179a.
- Beall’s List of Predatory Publishers. http://openscience.ens.fr/ABOUT_OPEN_ACCESS/BLOGS/2017_01_23_Jeffrey_Beall_last_list_of_predatory_journals.pdf. Accessed June 18, 2019.
- Open Access Scholarly Publishers Association – Code of Conduct. https://oaspa.org/membership/code-of-conduct. Accessed June 18, 2019.
- International Committee of Medical Journal Editors. “Fake,” “Predatory,” and “Pseudo” Journals: Charlatans Threatening Trust in Science. http://www.icmje.org/news-and-editorials/fake_predatory_pseudo_journals_dec17.html. Accessed June 18, 2019.
- International Committee of Medical Journal Editors. Responsibilities in the Submission and Peer-Review Process. http://www.icmje.org/recommendations/browse/roles-and-responsibilities/responsibilities-in-the-submission-and-peer-peview-process.html. Accessed June 18, 2019.
- Council of Science Editors. Predatory or Deceptive Publishers – Recommendations for Caution. https://www.councilscienceeditors.org/resource-library/editorial-policies/cse-policies/approved-by-the-cse-board-of-directors/predatory-deceptive-publishers-recommendations-caution. Accessed June 18, 2019.
- Berger M. Everything You Ever Wanted to Know About Predatory Publishing but Were Afraid to Ask. http://www.ala.org/acrl/sites/ala.org.acrl/files/content/conferences/confsandpreconfs/2017/EverythingYouEverWantedtoKnowAboutPredatoryPublishing.pdf. Accessed June 18, 2019.
- Mizera K. What is Gold Open Access – useful links. https://openscience.com/what-is-gold-open-access/. Accessed June 18, 2019.
- Shen C, Bjork BC. 'Predatory' open access: a longitudinal study of article volumes and market characteristics. BMC Med. 2015;13:230. DOI: 10.1186/s12916-015-0469-2.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed. Accessed June 18, 2019.
- Directory of Open Access Journals. https://doaj.org/. Accessed June 18, 2019.
- Moher D, Shamseer L, Cobey KD, et al. Stop this waste of people, animals and money. Nature 2017;549:23-25. DOI: 10.1038/549023a.
- Sharma H, Verma S. Predatory journals: the rise of worthless biomedical science. J Postgrad Med 2018;64:226-31. DOI: 10.4103/jpgm.JPGM_347_18.
Agraïments
Aquesta declaració de posicionament conjunta va ser revisada i aprovada per representatius de l’AMWA, l’EMWA, i la ISMPP. La preparació d’aquesta declaració va ser possible gràcies als esforços dels membres del comitè d’escriptura (Barbara Good i Mary Kemper, AMWA; Slavka Baronikova i Julia Donnelly, EMWA; Jan Seal-Roberts i Donna Simcoe, ISMPP) i els revisors de les organitzacions (Shari Rager, AMWA; Tiziana von Bruchhausen i Beatrix Doerr, EMWA; Anna Geraci i Al Weigel, ISMPP).